firdees

dulu Firdee.Net

Hasil Edit Gambar Lama Guna Kedaifoto Adobe (Adobe Photoshop)

Sejak mengenali Adobe Photoshop kerja mengedit gambar sangat menyeronokkan saya. Walaupun saya tak tahu apa-apa teknik untuk menggunakan Photoshop ini tapi berkat kesabaran menggunakan teknik cuba & salah (try & error) boleh juga lah saya mengedit gambar-gambar lama ayah yang sudah siap discan. Nak lihat hasil cuba & salah saya? Klik aje read more di bawah ini =P

sblm-edit

slps-tacap

Nampak apa-apa perbezaan pada kedua-dua gambar di atas? Siapa nampak angkat tangan =P

Pada asalnya selepas gambar discan, warna asal gambar kelihatan dan saya sendiri tidak pasti apakah warna baju dan seluar yang ayah saya pakai ketika itu. Tapi dengan sedikit sentuhan photoshop dapat lah saya kenal pasti apakah warnanya. Huhuhu =) . Apa lagi, jom selongkar gambar-gambar lama dan kembalikan semula keceriaan warna yang ada pada kepudaran gambar tersebut.

4 responses to “Hasil Edit Gambar Lama Guna Kedaifoto Adobe (Adobe Photoshop)

  1. firdee May 14, 2009 at 9:29 pm

    @xun, lepas dah buka gambar yg discan…saya klik je image pastu ambil auto color…keluar le warna asal gambar tu…huhuhu…tu je…saya tak pandai nak lebih-lebih sbb masih belum mahir dengan photoshop ni =)

  2. firdee May 14, 2009 at 11:05 pm

    @topo, ok…tak ada aral insyaAllah saya buat tuto ni lepas balik dari Pekan mlm esok… =)

  3. firdee May 15, 2009 at 11:19 pm

    @SisHoney, tu la…saya rasa blogger kat malaysia ni diorang x lokek ilmu kot kan…makasih sis kasi tip lagi…huhuhu =)

  4. Nicole Ellis August 11, 2010 at 7:59 pm

    there is no other photo editing tool that is as good as Adobe Photoshop, It is simpy the best "

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: